keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Vapaaehtoistyössä voi olla toiselle tärkeä!
Luetaan yhdessä -verkosto on valtakunnallinen suomalaisten naisten verkosto, joka auttaa maahanmuuttajanaisia kotoutumaan opettamalla heille suomen kieltä vapaaehtoistyönä. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat eri syistä koulutuksen ulkopuolelle jääneet lukutaidottomat ja suomen kieltä taitamattomat naiset. Toimintaa organisoi Akateemisten naisten liitto.

Luetaan yhdessä -verkostossa vapaaehtoisilla on hyvin suuri rooli, sillä lähes koko toimintaa pyöritetään vapaaehtoistyönä. Vapaaehtoiset vastaavat ryhmien toiminnasta ja ovat usein aloitteellisia perustamaan uusia ryhmiä.

Luetaan yhdessä -verkostoon kuuluminen tarjoaa niin nuorelle kuin vanhemmallekin tilaisuuden osallistua yhteisölliseen toimintaan. Erilaisten ja eritaustaisten ihmisten kohtaaminen vahvistaa vuorovaikutustaitoja ja lisää kiinnostusta tällaisten erilaisista ympäristöistä lähtöisin olevien ihmisten elämää ja elinoloja kohtaan.

Vapaaehtoistyö itsessään on hyvin osallistavaa toimintaa. Koska siihen lähdetään mukaan vapaaehtoisesti, on ihmisellä jo valmiiksi halu osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja antaa oma panoksensa palkatta yhteisen hyvän käyttöön. Korvauksetta tehty työ palkitsee tekijänsä muilla tavoin. Se voi tuoda suurta sisältöä elämään, uusia sosiaalisia kontakteja ja vastaa ihmisen omaan haluun auttaa muita konkreettisella tavalla. Vapaaehtoistyötä tehdessään ihminen voi kokea olevansa toisille tärkeä. Samalla hän saa tyydytettyä toimimisen tarvetta: tekemistä ja rytmiä arkeen.

Käytännössä vapaaehtoistyö tarjoaa nuorille myös väylän palkalliseen työelämään. Kaikki järjestöt eivät voi tarjota palkallista työtä, mutta kuten Luetaan yhdessä -toimintakin, ne tarjoavat nuorelle tärkeää kokemusta tulevaisuuden työelämää varten. Lisäksi vapaaehtoistyö on samalla osoitus siitä, että nuori on aktiivinen ja halukas kehittämään itseään. Tämä auttaa työnhaussa huomattavasti enemmän kuin se, että ihminen olisi ollut saman ajan vain tekemättä mitään.

Sosionomiopiskelija Marianne J. suoritti projektiopintoja käynnistämällä Luetaan Yhdessä- toimintaa Lappeenrannassa kahden opiskelijakollegansa kanssa tammi-maaliskuussa 2016


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti